Luovuus ei tule itsestään

Jere Inberg
27.10.2020
SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsTransistor.fm
Viestinnän ja markkinoinnin parissa työskenteleminen ei välttämättä ole fyysisimmästä päästä, mutta henkinen kuormitus voi ajoittain olla kova. Kun uutta ja mielenkiintoista sisältöä tulee keksiä päivittäin, on luovuus ajoittain väistämättä kovilla. ”Writer’s block” ei todellakaan ole pelkkä myytti.

Kuinka luovuuden tuulet voisi sitten tavoittaa?

Työkaverini Sakke sen muotoili tovi sitten hyvin: tie luovuuteen on laaja yleissivistys. Tästä on helppo olla samaa mieltä. Kun on paljon mistä ammentaa, on ideoiminen huomattavasti helpompaa ja monipuolisempaa. Itse en ainakaan rajoita omaa luovuuttani töitä tehdessänikään minkäänlaisen ”työmoodin” vangiksi. Haen inspiraatiota vähän kaikesta, mitä myös vapaa-ajalla tulee vastaan: uutisista, kirjoista, elokuvista, peleistä, ja niin edelleen.

Mikään näistä ei kuitenkaan omalla kohdallani ohita musiikkia, joka on itselleni monella tapaa ylivoimainen luovuuden lähde. Olen jopa saanut pakotettua musiikkiharrastukseni työporukassamme niinkin pitkälle, että perustin työ-Slackiimme Päivän biisi -kanavan. Kanavalla jaan päivittäin yhden musiikkikappaleen sitä avaavan tai kuvailevan saatetekstin kera.

Kirjoita – ihan mitä vain!

Toinen hyvä tapa luovuuden tavoitteluun onkin myös yksinkertaisesti kirjoittaminen. Kyse ei tarvitse olla mistään järkevästä ja täydellisestä kokonaisuudesta: voit kirjoittaa lähes mitä vain, mistä vain. Tärkeintä on, että kirjoitat jotain. Saatat aivan huomaamattasi päätyä neronleimaukseen ja avata luovuuden portit. Itselleni Päivän biisien saatetekstit ovat juuri tällainen tapa herätellä luovaa ajattelua.

Pidän Päivän biisiä oman luovuuteni mahdollistajana, joka pitää minut jatkuvasti valppaana uudelle ja erilaiselle musiikille.

Vaikka Päivän biisin tarkoitus voi ulkopuoliselle kuulostaa nimenomaan harrastukseni pakottamiselta muille (mitä se toki osittain onkin), on siinä kuitenkin kyse muustakin. Pidän Päivän biisiä oman luovuuteni mahdollistajana, joka pitää minut jatkuvasti valppaana uudelle ja erilaiselle musiikille. Saateteksteissä pääsen myös yhdistämään sekä luovia että analyyttisiä elementtejä kappaletta ja artistia taustoittaessani. Kenties samalla inspiroin myös työkavereitani teksteilläni ja jakamillani biiseillä. Tai jos en, niin ainakin he saavat nauttia musiikista!

- Jere

P.S. Tämän päivän biisi on viime vuonna debyyttialbumillaan vakuuttaneen Jesse Markinin rakkautta ja viehättävyyden määritelmää kriittisesti tarkasteleva Treat. Biisissä viitataan myös 1700-luvun plantaasinomistaja William Lynchin kirjeistä koostuvaan "ohjekirjaan orjanomistajille", jossa keskityttiin luomaan eroavaisuuksia ja vastakkainasettelua orjien välille. Musiikillisesti kappale yhdistää oivasti elementtejä sekä nyky-R&B:stä että räpistä. Pyhitä itsekin päivästäsi neljä minuuttia tälle kulttuurimatkalle ja ota ihmeessä biisi kuunteluun!

Jere Inberg

Hymyilevä runosielu, intohimoinen kielipoliisi ja värikkäiden sukkien ystävä.
Jere InbergJere InbergJere Inberg
0%
100%