Omaa juttua etsimässä

Kristina Mustonen
25.6.2020
SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsTransistor.fm

Kahdeksan viikkoa sitten sää oli kolea ja harmaa. Muistan nousseeni junasta matkalaukkujeni kanssa kylmästä hytisten. Toukokuisena maanantaina alkoi harjoittelujaksoni Bywaylla Jyväskylässä ja tuntuu, että siitä olisi ikuisuus.

Harjoittelun aikana minusta on tullut osa Bywayta, kuin sitä olisin aina ollutkin. Olen omaksunut nopeasti Bywayn arvot ja toimintatavat, ja alkanut luoda yhteyttä asiakkaisiin. Siksi paluu Turkuun tuntuu hieman haikealta, vaikka eivät työt Bywaylla onneksi tähän lopu.

Miten päädyin Bywaylle harjoitteluun? Entä millainen on ollut harjoittelujaksoni?

Journalismi vaihtui viestintään

Pääsin lukiosta suoraan Turkuun opiskelemaan ja aloitin journalismin opinnot Turun ammattikorkeakoulussa syksyllä 2018. Ensimmäiset puolitoista vuotta suoritin pääosin journalismiin liittyviä opintoja, jotka eivät loppujen lopuksi tuntuneetkaan täysin omalta jutulta. Sen sijaan viestintä, josta olin saanut pieniä maistiaisia kesäopinnoista ja muista projekteista, oli huomattavasti kiinnostavampaa ja vei mukanaan. Syksyllä 2019 hain harjoittelupaikkoja, mutta mikään paikka ei oikein innostanut. Heitimme Katan kanssa ennen joulua läppää ensimmäisen harjoittelun suorittamisesta Bywaylla, tutussa viestinnän ja markkinoinnin yrityksessä. Kevään ja viestinnän opintojen edetessä läpänheitto vaihtui harjoittelusopimukseen.

Kovaa työntekoa ja villasukkatestejä

Viimeisen kahden kuukauden aikana olen nauranut vedet silmissä varmaankin noin tuhat kertaa, juossut paikasta toiseen hiki hatussa, tehnyt vahingossa työpäivässä kymmenen tuntia töitä, tavannut uusia huikeita ihmisiä, oppinut paljon uutta itsestäni ja kehittänyt hurjasti taitojani viestinnän ja markkinoinnin kentällä.

Toisinaan työpäivät ovat olleet täynnä ohjelmaa, ajatus on kulkenut loistavasti, eikä työntekoa ole meinannut malttaa lopettaa. Toisinaan, no, ajatus ei ehkä ole kulkenut ihan yhtä hyvin ja kesken työpäivän on päätynyt tekemään nettitestiä “Mikä villasukka olet?”.

Bywaylla virallinen nimikkeeni on ollut sisällöntuotannon harjoittelija. Harjoittelussa olen päässyt tutustumaan yleisesti asiakastyöhön, osallistumaan sekä Bywayn oman että asiakkaiden viestintä- ja markkinointisisältöjen suunnitteluun sekä toteutukseen ja editoimaan muun muassa podcasteja. Sisällöntuotantoon itsessään on kuulunut muun muassa valokuvaamista, postaustekstien laatimista, presisten tekemistä ja blogitekstien kirjoittamista.

Kaiken kaikkiaan harjoittelujakso Bywaylla on ollut erittäin antoisa ja opettavainen, hauska ja mukava, ja se on lisännyt innostustani markkinoinnin ja viestinnän opiskeluun sekä taitojeni viemiseen entistä pidemmälle.

Töitä joustavammin

Alkuun oli haastavaa totutella työrytmiin. Pelkäsin, etten totu uuteen ja erilaiseen rytmiin, ja ettei se sovi minulle. Aikaisemmin olen tehnyt töitä yrityksissä, jossa on suhteellisen tiukat ja tarkkaan määritetyt työajat, ja selkeä linjaus siitä, ettei mitään töitä tehdä työaikojen ulkopuolella.

Bywaylla taas työskentely on hyvin joustavaa. Alun haastavuudesta huolimatta tämä työrytmi onkin ollut itselle mieluisa. En itse todellakaan ole aamuihminen, joten myöhäisemmät aamut sopivat paremmin kuin hyvin - aloitamme yleensä työnteon aamukymmenen aikoihin. Työpäivän aikana taukoja on mahdollista pitää silloin, kun siltä tuntuu. Jos esimerkiksi maanantaiaamu ei meinaa millään startata ja työnteko tökkii, eikä ajatus tunnu kulkevan mihinkään, on työpäivän keskellä mahdollista nukkua päiväunet tai käydä kävelyllä ja jatkaa työntekoa virkeämpänä. Töitä voi myös tehdä iltaan asti, mikäli hommaa on paljon tai haluaa vaikkapa saada tietyn asian pois päiväjärjestyksestä. Yli tehdyt tunnit voi myös helposti vähentää muista viikon työpäivistä.

Käsitys viestintätoimistosta uusiksi

Ennen Bywayn harjoittelua ajattelin aina, etten haluaisi työskennellä minkäänlaisessa viestintätoimistossa. Erityisesti minua mietitytti siellä työskentelyn epäsäännöllisyys ja kiire. Harjoittelun aikana olen kuitenkin huomannut, ettei työ olekaan liian epäsäännöllistä tai kiireistä. Useat asiakkaat nimenomaan tuovat työhön monipuolisuutta. Mikään työpäivä ei ole samanlainen, ja joka päivä pääsee tekemään jotain uutta ja oppimaan lisää.

Markkinointiviestintätoimistossa työskentely ei ole myöskään pitkäveteistä toimistotyötä, jossa aurinkoa näkee ainoastaan ikkunasta. Työpäiviä värittävät esimerkiksi kuvauskeikat asiakkaille ja Bywayn omat viikkopalaverit, jotka usein suoritamme kävely- tai piknikpalavereina. Lisäksi tietokoneen ääressäkin tehtävät työt ovat niin vaihtelevia ja omasta mielestäni mielenkiintoisia, ettei niihin ehdi työpäivän aikana kyllästyä.

Bywaysta Bywayn tekee sen ihmiset

Erityisen mahtavaa Bywaylla työskentelystä on tehnyt tietysti meidän mahtava työporukka. Vaikken ennestään tuntenutkaan koko tiimiä, ovat sen kaikki jäsenet tulleet hyvin tutuiksi harjoittelujakson aikana. Ammattitaidon ja työn sujuvuuden lisäksi Bywaylla työskentelystä tekee ainutlaatuista se, että vaikka töitä tehdään täysillä ja itse asiaan keskittyen, ei asioita oteta liian vakavasti. Työpäiviin kuuluu huumoria, hauskanpitoa ja kuulumisten vaihtoa, myös asiakkaiden kanssa. Läheiset välit yrityksen työntekijöiden kesken tekevät työnteosta huomattavasti mukavampaa.

Harjoittelijana olen voinut luottaa siihen, että saan apua ja ohjeistuksia muilta tiimiläisiltä. Tommi on opettanut innokkaana valokuvaamisesta kuvauskeikoilla, Sakke on auttanut tekstien hiomisessa ja haastatteluissa, Kata taas on ollut yleisenä auttavana kätenä ja tuonut muun muassa uutta näkökulmaa visuaalista silmää vaativiin tehtäviin.

Ai suosittelisinko Bywayta työpaikkana? Todellakin. On etuoikeus olla osana tätä tiimiä ja päästä oppimaan sekä kehittymään sen jäsenenä. Vaikka syksyllä tulen tekemään töitä pääsääntöisesti Turusta käsin, on onneksi olemassa hyvät mahdollisuudet pitää etänä yhteyttä sekä käydä visiiteillä Jyväskylässä!

P.S. Te, jotka jäitte miettimään villasukkatestin tulosta, olen klassinen palmikkosukka.

Kristina Mustonen

Sovitteleva kuuntelija, priorisoinnin päällikkö ja taitava kirjoittaja.
Kristina MustonenKristina MustonenKristina Mustonen
0%
100%