Vahingossa valokuvaajaksi

Kristina Mustonen
28.5.2020
SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsTransistor.fm

Bywayn huikea moniosaaja, valokuvauksen taituri Tommi kuvaa mielellään kaikkea mahdollista. Erityisesti Tommi nauttii kuitenkin ihmisten kuvaamisesta, ja haluaakin tuoda otoksillaan esille erilaisten ihmisten tarinoita. Miten Tommista sitten tuli taitava valokuvaaja? Entä millaisia neuvoja Tommi antaa aloittelevalla valokuvaajalle?

Tommin innostus valokuvaamiseen sai alkunsa viime kesänä ulkomailla reissatessa. Muutama päivä ennen matkalle lähtöä Tommi kävi ostamassa ensimmäisen kameransa, aikeinaan kuvata reissusta matkadokumentti. Kameraksi valikoitui taskuun mahtuva Sony A6400, joka sopi loistavasti käyttötarkoitukseen kooltaan ja ominaisuuksiltaan. Alun perin ideana oli tehdä matkadokumentti videona, mutta reissussa hän innostuikin enemmän valokuvista.

Ennen ulkomaanmatkaa Tommi oli kuvannut pitkälti puhelimellaan, ja kameran käytön opettelu alkoi vasta matkan jo alettua. Reissussa hän napsi kuvia pitkälti automaatilla, mutta harjoitteli ja kokeili erilaisia asetuksia matkan varrella. Matkalta tuli otettua tuhansia kuvia.

Matkalla kuvaaminen vei Tommin mennessään

Tommin mielestä paras kuvausreissu on ollut juurikin viime kesän ulkomaanmatka, jossa innostus kuvaamiseen sai alkunsakin. Tommin taskuun menevä kamera kulki helposti matkassa mukana, jopa ratsastaessa. Reissun otokset eivät Tommin mukaan olleet onnistuneimpia valokuvia tai teknisesti priimaa, mutta itse kokemus oli ollut huikea.

“Saatoin kiivetä vielä yhden vuoren tai kukkulan päälle tai tekemään jotakin vähän extremempää, kuin mitä olisin normaalisti tehnyt saadakseni siistimmän kuvan”, kertoo Tommi naurahtaen. Ilman kameraa kokemus olisi ollut erilainen.

Kuvat tuottavat iloa kotisohvallakin ja reissussa otettuihin ruutuihin tulee palattua myöhemmin. “Kuvien ja videoiden kautta hetken voi ikään kuin elää uudestaa”, kertoo Tommi.

Valokuvaamaan oppii valokuvaamalla

Tommin mielestä siistiä valokuvaamisessa on se, ettei kukaan voi tehdä sitä samalla tavalla. Kuvaaminen perustuu suurimmalta osin kuvaajan omaan visioon, ja kaikki voivat kuvata omalla tyylillään, eikä ole mitään oikeaa tai väärää.

Siksi Tommi ei lähde antamaan vinkkejä kameran asetuksiin tai editointiin liittyen. Sen sijaan Tommi neuvoo miettimään etukäteen, mitä valokuvalla halutaan sanoa ja mitä halutaan, että kuvasta välittyy. Näillä seikoilla on paljon vaikutusta siihen, miten kuvan ottaa.

“Jos kuvaat esimerkiksi ihmistä, niin mieti, millainen tämä henkilö on, mihin käyttötarkoitukseen kuva otetaan, mitä kuvalla halutaan sanoa ja millaiselta haluat, että kuvattava kohde näyttää kuvassa. Nämä samat asiat on hyvä ottaa huomioon myös editoinnissa”, Tommi opastaa.

Kuvaamisen taito syntyy, kun kuvaaja oppii toteuttamaan oman visionsa kuvasta, ja sen voi oppia kuka vaan.

“Mielestäni hienoin kuva on sellainen, joka ei ole teknisesti hyvä ja terävä, vaikka toki sekin on tärkeää, vaan sellainen kuva, josta välittyy haluttu tunnelma”, Tommi kertoo.

Kuvaamisen opetteluun Tommi ei ole käynyt erikseen kursseja, vaan oppiminen on tapahtunut itse harjoittelemalla ja kokeilemalla sekä YouTube-videoiden avulla. Tommi kertoo, että valokuvaamaan oppii parhaiten valokuvaamalla. Paljon.

Kiikarissa matkadokkari 2.0

Tommin haaveissa on toteuttaa uusi matkadokkari lähitulevaisuudessa. Tällä kertaa dokkaria tehdessä ei tarvitsisi painiskella kameran käytön kanssa, vaan voisi keskittyä täysin itse dokkarin tekemiseen. Dokkaria tehdessä pääsisi kuvaamaan ihmisiä ja heidän tarinoitaan sekä kertomaan erilaisista kulttuureista ja matkailusta itsestään. Sitä, mihin päin maailmaa seuraavaa dokkaria lähdetään kuvaamaan, ei Tommi vielä osaa varmaksi sanoa, mutta matkasta tulee varmasti huikea.

Kristina Mustonen

Sovitteleva kuuntelija, priorisoinnin päällikkö ja taitava kirjoittaja.
Kristina MustonenKristina MustonenKristina Mustonen
0%
100%